Wie ben ik eigenlijk?

Wie ben ik eigenlijk?

Wie ben ik eigenlijk?

Als ik niet mijn ego ben, wat dan, of wie ben ik? Hoe kom je van je ego af?

Sommige feiten zijn lastig te rijmen met hoe wij onszelf ervaren. Het ego is doodsbang voor deze Waarheid. Het zal alles doen om te voorkomen dat je je ware zelf ervaart.

Je bent niet je ego – je hebt je ego. Je ego is echter een gevolg van je authentieke denken, emoties en handelen, daarom ben je je ego, omdat je ego je persoonlijkheid vertegenwoordigt. . .

Je ego is het beeld dat jij in je eigen gedachten van jezelf gecreëerd hebt. Het is je onechte, valse ‘zelf’, wat ontstaat doordat je je onbewust identificeert met je gedachten en je geest. Het is dus niet je echte, ware zelf; dat wat je in je diepste kern echt bent.

Het is de illusie dat je niet meer bent dan je fysieke lichaam en geest. Je ego ontstaat doordat je in je hoofd leeft; doordat je aldoor, bewust en onbewust, aan het denken bent en daarmee dus een beeld van jezelf (positief of negatief) ‘bedenkt’ en in stand houdt.

Zolang je je identificeert met je gedachten en je geest, runt je ego je leven. Je gedachten hebben immers een valse zelf gecreëerd. Dit is wat jij denkt wat jij bent. Je ziet jezelf als afgescheiden van de rest: “dit ben ik, en dat zijn de anderen.” En je voelt daardoor geen echte innerlijke connectie met andere mensen en met andere wezens.

Je ego is altijd bezig met het verleden levend te houden. Want wie ben je zonder verleden? En het is ook altijd bezig met het zichzelf projecteren in de toekomst, omdat het denkt daar voldoening of verlossing te vinden en overleving veilig te kunnen stellen.

Je ego staat per definitie altijd onder druk. Immers, het is een zorgvuldig opgebouwd beeld van jezelf waar heel veel tijd en vooral heel veel denkwerk in is geïnvesteerd. Maar in het dagelijkse leven zijn er natuurlijk tal van veranderingen en bedreigingen waardoor dat beeld af zou kunnen brokkelen of waardoor het aangevallen zou kunnen worden.

Je ego voelt zich daarom constant onder aanval staan en is eigenlijk heel kwetsbaar en onzeker. Het voelt zich bedreigt en bang en wil zichzelf beschermen. En dit uit zich onder andere in weerstand, controle willen hebben en houden, macht willen uitoefenen, hebzucht, verdediging en aanval. Op relatief onschuldige schaal uit dit zich in bijvoorbeeld het koste wat kost niet af willen wijken van je eigen standpunt. Op grote, desastreuze schaal kan het zelfs tot oorlogen leiden.

Je ego moet zich staande houden in een wereld waar alles hoogst instabiel is en altijd verandert en waar het op moet boksen tegen andere ego’s. Dit creëert een diepgeworteld gevoel van tekortkomen of van incompleet zijn. Het ego is daardoor vaak heel compulsief op zoek naar dingen waar het zich mee kan identificeren en waarmee het gat gevuld kan worden. Dit kunnen fysieke spullen zijn, maar ook andere mensen, standpunten, bepaalde levensstijlen, etc.

Je ego houdt van problemen. Aan problemen kun je namelijk heel goed identiteit ontlenen. Problemen creëren een verhaal, iets waar je je in vast kunt bijten en waar je oeverloos over na blijft denken. Veel mensen zijn daarom ook verslaafd aan hun eigen drama. Hun verhaal is hun identiteit. Hun gehele gevoel van zelf is erin geïnvesteerd. Wat hen het meest beangstigd en waar ze zich het meest tegen verzetten, is het beëindigen van dit drama.

Het ego heeft ook problemen, conflicten en vijanden nodig om het gevoel van afgescheiden zijn van de rest in stand te houden. Want het fundament van het ego kan onstabiel en zwak worden en zelfs instorten als er niet zo nu en dan aan getornd wordt. En dus als ego’s bij elkaar komen, gebeuren er vroeger of later slechte dingen: drama, conflict, problemen, machtsstrijd, emotioneel of fysiek geweld, enz.

Omdat het ego ontstaat door je gedachten en je geest, is het huidige moment, het Nu, de sleutel tot bevrijding van het ego. Hoe meer je in staat bent om het huidige moment te honoreren en te accepteren, hoe minder tijd en energie je steekt in compulsief nadenken en hoe minder tijd en energie je ego krijgt. Oftewel, als je in complete acceptatie leeft van wat is, is dat het einde van alle drama in je leven.

Je kunt je ego niet laten ‘vallen’ – je kiest er gewoon voor om er niet naar te luisteren of toe te geven. Het is het kleine broertje of zusje van je hogere zelf dat boven staat en het beter weet.

Het ego wil zichzelf groter maken dan anderen, een punt bewijzen, iemand als individu een minder gevoel geven, ego wil autoriteit bevestigen – eigenlijk heeft ego voeding nodig. Hoe meer je het voedt, hoe meer het wordt gevraagd en het wordt gewoon dikker en dikker. Het ego is een masker. Het maskeert onzekerheid.

Dus je moet leren om het te negeren, om het niet te voeden en je hoger zelf te vragen wat het gezond verstand is om te doen in een bepaalde situatie. Je kunt op elk moment stevig staan ​​in je authenticiteit – IT’S A CHOICE.

Hulp nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *