TRE therapie

WAT ZIJN TENSION RELEASING EXERCISES (TRE)?

download

De tijger ontwaakt
Hoe reageert de mens als dier – instincten actief bij gevaar

Dieren in het wild raken niet getraumatiseerd.

Peter Levine ontdekte dat dieren in het wild zelden getraumatiseerd raken. Een klein knaagdier, zoals een konijn wordt regelmatig bijna opgegeten, maar krijgt geen trauma. Peter Levine zag dat dieren na een aanval, de overlevingsenergie op een natuurlijke en instinctieve manier ontlaadden. Misschien heb je het wel eens gezien bij eenden die elkaar aanvliegen en daarna allebei hun veren opschudden om de energie weer kwijt te raken. Dieren hebben niet alleen de natuurlijke vlucht-, vecht- en bevriezingsinstincten, maar ontladen ook instinctmatig, door te schudden, te trillen of te rennen.

Dieren in gevangenschap en mensen raken wel getraumatiseerd
Mensen zijn ook dieren en we reageren met dezelfde vlucht- en vechtinstincten op gevaar. Als we bijvoorbeeld in de auto zitten en worden aangereden, reageert ons lichaam bij wijze van spreken alsof we door een tijger worden aangevallen. Opeens willen we vluchten en zitten we gevangen in onze eigen auto. Die combinatie van vastzitten en willen vluchten kan een trauma veroorzaken.

Dus dieren in het wild raken niet getraumatiseerd, dieren in gevangenschap echter wel en mensen ook. Voor onze instincten werkt de complexe moderne en snelle wereld als een kooi waarin we onze instincten niet kunnen volgen. Als je baas je uitscheldt en je met ontslag bedreigt, wil je lijf er mogelijk vandoor of in de aanval. Deze impulsen onderdrukken we gelukkig succesvol, maar de stress blijft langer actief omdat we de natuurlijke ontlading onderdrukken.

Als vechten en vluchten niet kan
Trauma kan ontstaan als we willen vechten of vluchten maar we nergens heen kunnen. Dan komen we in een verlamming terecht, raakt ons zenuwstelsel overweldigd en kunnen we onze lichamelijke instincten niet voltooien. De revolutionair oude reacties van de tijger of het reptiel worden actief. Kennelijk verstoort dit de integratie in de hersenen. De mens en het dier werken niet meer goed samen.

Ons lichaam als ingang naar traumaverwerking: herstel van natuurlijke veerkracht
Wat het werk van Peter Levine dus vooral duidelijk maakt, is dat trauma in de eerste plaats ons lichaam beïnvloed en niet onze geest. Daarom helpt praten over ons trauma ook nauwelijks en moeten we onze lichaamsbeleving gebruiken om trauma te verwerken. Peter Levine laat gelukkig ook zien hoe toegankelijk de natuurlijke veerkracht van ons lijf is en hoe we de ervaring van veiligheid in ons lijf kunnen terugvinden.

TRAUMABEHANDELING MET TRE-THERAPIE

TRE is een lichaamsgericht proces om op een natuurlijke manier spanning te ontladen. Het gaat om zowel het loslaten van dagelijkse stress als diepe, chronische spanning. Met bepaalde oefeningen help je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om deze spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.

Wat is spanning?
Spanning (stress) wordt vaak als negatief bestempeld, terwijl spanning vaak noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan reflexen als vechten, vluchten of bevriezen. Ze vergroten onze overlevingskansen. Eenmaal in veiligheid is die overlevingsspanning niet meer nodig en kan losgelaten worden. Het lichaam keert dan weer terug in een ontspannen staat van zijn. In het dierenrijk is dat te zien bij bijvoorbeeld vogels die hun vleugels even flink uitschudden of honden en paarden die in hun flanken trillen.

Stress
Mensen hebben ook zo’n ontladingsmechanisme, maar herkennen het niet meer als zodanig. Trillen van spieren wordt als vreemd gezien of geassocieerd met het tonen van zwakte en/of angst; trillen van angst of woede, trillende benen van schrik of trillen na zware inspanning.

In plaats van het ontladen toe te laten, blijven we zo ongemerkt spanning met ons meedragen en zelfs opbouwen. Dit kan leiden tot chronische spanning, waarbij lichaam en geest in een staat van alertheid blijven. Soms kan dat tot trauma leiden.

Dr. David Berceli
TRE is een methode ontwikkeld door de Amerikaanse trauma-expert dr. David Berceli. Jarenlang was hij als hulpverlener actief in gebieden door oorlogen of natuurrampen getroffen. Hij ontdekte dat mensen lichamelijk hetzelfde reageren bij stress, maar anders omgaan met het verwerken ervan. Kinderen die zich spontaan emotioneel uitten, waren veel eerder van hun stress af dan de volwassenen die zich schrap zetten.

Hoewel TRE van origine ontwikkeld is als traumatherapie om trauma te doorstaan en te verwerken, is het in de laatste 20 à 25 jaar ook effectief bewezen voor iedereen met chronische stress en spanning die meer welzijn zoekt in zijn leven.

TRE is effectief gebleken bij:

 • Trauma heling
 • Het verhelpen van burn-out verschijnselen, overmatige vermoeidheid
 • Verlichting van migraine
 • Verminderen van rug-, nek- en schouderklachten
 • Verkrijgen van een betere nachtrust
 • Meer veerkracht
 • Verlagen van (werk)stress, minder opwinding en conflicten (ook relationeel)
 • Vermindering van piekeren
 • Het krijgen van meer (nacht)rust, beter slapen
 • Het losmaken en bevrijden van beklemmende emoties en gebeurtenissen
 • Reduceren en verhelpen van angsten en fobieën
 • Ontspannen van de bekkenbodem
 • Vergroten van het libido
 • Verminderde symptomen van PTSS (posttraumatisch stressstoornis)
 • Gemakkelijker ademhalen
 • Minder zorg en paniek
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Minder vastgehouden spanning in het lichaam waardoor een vrijer gevoel
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Vermindering van symptomen vanuit (plaatsvervangend) trauma
 • Minder emotioneel
 • Verminderde angst rondom serieuze ziektes
 • Verlichting van chronische aandoeningen

“Als je vindt dat je leven anders mag, moet je bereid zijn om er iets aan te doen.” Soms moet je gewoon een vrije val aandurven…. om erachter te komen, dat je kan vliegen!!