Moeder aarde

Moeder aarde

Wij moeten met z’n allen weer verliefd worden op moeder aarde

De aarde is onze moeder, voedt en beschermt ons op elk moment – geeft ons lucht om te ademen, vers water om te drinken, voedsel om te eten en genezende kruiden om ons te genezen als we ziek zijn.

Wetenschappelijke voorspellingen van veranderingen in het milieu zijn voor de gewone mens moeilijk te begrijpen.

We horen over hoge temperaturen en stijgende zeespiegels, toenemende kanker, enorme bevolkingsgroei, uitputting van hulpbronnen en uitsterven van soorten. Menselijke activiteit overal haast zich om essentiële elementen van de natuurlijke ecosystemen te vernietigen waarvan alle levende wezens afhankelijk zijn.

Deze bedreigende ontwikkelingen zijn individueel ingrijpend en samen verbazingwekkend.

De wereldbevolking is alleen al in deze eeuw verdrievoudigd en zal naar verwachting in de volgende eeuw verdubbelen of verdrievoudigen. De wereldeconomie kan met een factor vijf of tien toenemen, inclusief extreme hoeveelheden energieverbruik, productie van koolstofdioxide en ontbossing.

Het is moeilijk voor te stellen dat al deze dingen in ons leven en in het leven van onze kinderen plaatsvinden. We moeten rekening houden met de vooruitzichten van wereldwijd lijden en aantasting van het milieu, in tegenstelling tot alles in de geschiedenis van de mensheid.

Ik denk echter dat er goed nieuws is dat we nu zeker nieuwe manieren moeten vinden om samen op deze planeet te overleven.

De aarde toont ons waarschuwingen en duidelijke aanwijzingen voor de enorme effecten en het negatieve potentieel van verkeerd gestuurd menselijk gedrag.

Om deze schadelijke praktijken tegen te gaan, kunnen we onszelf leren om ons meer bewust te zijn van onze eigen wederzijdse afhankelijkheid. Elk levend wezen wil geluk in plaats van pijn. Dus delen we een gemeenschappelijk basisgevoel.

We kunnen juiste actie ontwikkelen om de aarde en elkaar te helpen op basis van een betere motivatie. Daarom spreek ik altijd over het belang van het ontwikkelen van een echt gevoel van universele verantwoordelijkheid .

Wanneer we gemotiveerd zijn door wijsheid en mededogen, profiteren de resultaten van onze acties iedereen, niet alleen ons individuele zelf of enig direct gemak. Wanneer we onwetende daden uit het verleden kunnen herkennen en vergeven, krijgen we de kracht om de problemen van het heden constructief op te lossen.

We moeten deze houding uitbreiden om bezorgd te zijn voor onze hele omgeving. Als basisprincipe denk ik dat het beter is om te helpen als je kunt, en als je niet kunt helpen, probeer dan in elk geval geen kwaad te doen. Dit is een bijzonder geschikte gids wanneer er nog zoveel te begrijpen is over de complexe onderlinge relaties van diverse en unieke ecosystemen.

De aarde is ons thuis en onze moeder. We moeten haar respecteren en voor haar zorgen. Dit is gemakkelijk te begrijpen vandaag.

De aarde en alle soorten op aarde zijn in groot gevaar. Maar als we een diepe relatie met de aarde kunnen ontwikkelen, zullen we genoeg liefde, kracht en ontwaken hebben om onze manier van leven te veranderen.

Alleen als we echt terugvallen in liefde voor de aarde, zullen onze acties voortkomen uit eerbied en het inzicht van onze onderlinge verbondenheid . Maar velen van ons zijn vervreemd van de aarde.

We zijn verloren, geïsoleerd en eenzaam. We werken te hard, ons leven is te druk, en we zijn rusteloos en afgeleid, verliezen onszelf in consumptie. Maar de aarde is er altijd voor ons en biedt ons alles wat we nodig hebben voor onze voeding en genezing: de wonderbaarlijke graankorrel, de verfrissende stroom, het geurige bos, de majestueuze besneeuwde bergtop en de vrolijke vogelgeluiden bij zonsopgang.

Velen van ons zijn vervreemd van de aarde. We zijn verloren, geïsoleerd en eenzaam.

Ware geluk is gemaakt van liefde

Velen van ons denken dat we meer geld, meer macht of meer status nodig hebben voordat we gelukkig kunnen zijn. We zijn zo druk met het uitgeven van ons leven om geld, macht en status na te jagen dat we alle voorwaarden voor geluk die al beschikbaar zijn, negeren.

Tegelijkertijd verliezen we onszelf in het kopen en consumeren van dingen die we niet nodig hebben, waardoor we zowel ons lichaam als de planeet zwaar belasten. Maar veel van wat we drinken, eten, kijken, lezen of luisteren, is giftig en vervuilt ons lichaam en onze geest met geweld, woede, angst en wanhoop.

We hoeven niet veel te consumeren om gelukkig te zijn ; in feite kunnen we heel eenvoudig leven. Met mindfulness kan elk moment een gelukkig moment worden. Een simpele adem halen, een moment nemen om te stoppen en de heldere blauwe lucht aanschouwen, of om ten volle te genieten van de aanwezigheid van een geliefde, kan meer dan voldoende zijn om ons gelukkig te maken.

Ieder van ons moet terugkomen om opnieuw contact te maken met onszelf, met onze dierbaren en met de aarde. Het is geen geld, macht of consumptie die ons gelukkig kan maken, maar liefde en begrip in ons hart heeft.

We moeten op zo’n manier consumeren dat ons medeleven levend blijft. En toch consumeren velen van ons op een manier die heel gewelddadig is. Bossen worden gekapt om vee te fokken voor rundvlees, of om graan te laten groeien voor sterke drank, terwijl miljoenen in de wereld doodgaan van de hongerdood.

Het verminderen van de hoeveelheid vlees die we eten en alcohol die we consumeren met 50% is een echte daad van liefde voor onszelf, voor de aarde en voor elkaar. Eten met compassie kan al helpen de situatie van onze planeet te transformeren en de balans herstellen voor onszelf en de aarde.

Er is een revolutie die moet gebeuren en die begint binnenin ieder van ons. We moeten wakker worden en verliefd worden op de aarde.

De aarde heeft misschien miljoenen jaren nodig om te genezen, haar evenwicht te herstellen en haar schoonheid te herstellen. Ze zal in staat zijn om te herstellen, maar wij mensen en vele andere soorten zullen verdwijnen, totdat de aarde omstandigheden kan genereren om ons weer tevoorschijn te brengen in nieuwe vormen.

Zodra we de vergankelijkheid van onze beschaving met vrede kunnen accepteren, zullen we bevrijd worden van onze angst. Alleen dan zullen we de kracht, het ontwaken en de liefde hebben die we nodig hebben om ons samen te brengen. Onze kostbare aarde koesteren – verliefd worden op de aarde – is geen verplichting. Het is een kwestie van persoonlijk en collectief geluk en overleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *