Hoe meditatie veroudering tegengaat

Hoe meditatie veroudering tegengaat

Hoe meditatie veroudering tegengaat

In een maatschappij waar rimpels, opvliegers en menopauze uitbarstingen nog altijd angstvallig onder het tapijt worden gemoffeld en jong blijven het vaker wint van wijzer worden dan andersom.

Oud en min of meer krakkemikkig worden we uiteindelijk allemaal. Maar hoe komt het dat de één met 60 jaar al 80 lijkt en de ander tot 90 jaar helder, sterk en strak blijft? Met de leeftijd groeien de verschillen. Deels omdat er mensen zijn met super goede genen, maar ook omdat er in ons leven van alles gebeurt en wij verschillende keuzes maken.

De meeste cellen gaan geen leven lang mee. Sommigen cellen leven slechts een maandje. Door celdeling worden ze opgevolgd door nieuwe cellen. De snelst delende cellen in ons lichaam zijn die in onze huid en aan de binnenzijde van onze darmen, de zogenaamde epitheelcellen. Dat betekent dus dat je zo’n beetje iedere maand een volkomen nieuwe huid hebt!

Maar hoe kan het dan toch dat je rimpels krijgt?

De kwaliteit van onze cellen wordt gewaarborgd door een soort DNA-buffertje dat aan de uiteinden van de X vormige chromosomen vastzit. Dit buffertje kan je zien als een soort beschermhelm en deze helmpjes heten telomeren.

Het proces van celdeling verloopt niet helemaal perfect, dat komt door de vorm van ons DNA. Hierdoor zijn telomeren nodig als een soort ‘opvang’. Bij iedere celdeling worden ze ietsje korter. Hoe korter telomeren zijn, des te instabieler worden de cellen. De cellen verouderen dus en dit is een verklaring voor het ontstaan van rimpels.

Waarom telomeren bij de ene mens sneller dan bij de andere korter worden, dat weten we nog niet precies. Elizabeth Blackburn, die in 2009 een Nobelprijs won voor haar onderzoek naar telomeren, onderneemt echter wel actie om haar eigen telomeren lang te houden. Kern van de zaak is in haar ogen om stress buiten de deur te houden en dit doet zij zelf onder andere door meditatie en beweging.

Meditatie en ademhaling, wandelen zijn verjongend op huid en lichaam.

De huid en de psyche staan in nauwe verbinding met elkaar. Dat de huid en de psyche nauw met elkaar in verbinding staan weten veel mensen.

De huid is namelijk de spiegel van ons fysieke welbevinden, maar ook van ons innerlijk.
Stress, emoties en ziekte hebben invloed op onze huidconditie.

Hoe minder stress je ervaart in je leven hoe jonger je blijft. En hoe langer je blijft leven.

Wil jij ontstressen en van je zorgen af? Jezelf weer fit voelen, gezond en blij…. Want dat verdient toch iedereen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *