Veel gestelde vragen

Veelgestelde vragen

Slider
“Op het moment dat je besluit om deel te nemen aan een ceremonie, is jouw reis in weze al begonnen“

FAQ

Hoe kan ik me voorbereiden?
Door goed voor jezelf te zorgen de weken voor een ceremonie. Leef gezond, beweeg voldoende, zorg dat je momenten pakt om te rusten/naar binnen te gaan, bijvoorbeeld door middel van meditatie. Het is goed om na te denken over een intentie. Waarom wil je ayahuasca drinken en wat verwacht je er van? Wat hoop je dat het je brengt. Het is goed om dingen op te zoeken over ayahuasca, maar probeer het op gegeven moment ook los te laten. Probeer open de ervaring in te gaan.

Hoe lang duurt een ayahuasca ceremonie?
Dit kan behoorlijk uiteenlopen, maar gemiddeld duurt een ayahuasca reis 6-8 uur.

Hoeveel deelnemers en begeleiders zijn er per ceremonie?
Aan onze ceremonies nemen maximaal 7-8 mensen deel en er zijn altijd minimaal 2 begeleiders aanwezig.

Wat is het verschil tussen een 1 of 3 daagse ceremonie?
Het verschil tussen een 1 of 3 daagse is dat men over het algemeen eerst een 1 daagse boekt als kennismaking met de Ayahuasca en als men wat dieper wenst te gaan en meer wil uitwerken kiest men voor een 3 daagse of meer. Zeker in het geval van deelnemers die wat meer te verwerken hebben of bijvoorbeeld met diep trauma worstelen raden we vaak aan om eem 3 daagse te boeken.

In principe is er qua werking van de Ayahuasca, jouw eigen proces, en het verloop van de ceremonie geen verschil tussen een 1 of 3 daagse.
Ook in een 1-daagse ceremonie kun je al heel veel verwerken en helen. Sommige mensen vinden het fijner om 1 sessie te doen en wat tijd te nemen om alles te verwerken en te integreren voor ze weer verder gaan. Anderen willen graag zoveel mogelijk ceremonies achter elkaar. Dit geldt natuurlijk met name voor mensen die uit het buitenland komen. Dit is een persoonlijke keuze, je wordt hierin wel geleid door je intuïtie, volg je gevoel!

Hoe ziet een ceremonie eruit?
Voor de ceremonie start zullen we je kort wat uitleg geven over ayahuasca en de ceremonie en is er de gelegenheid om vragen te stellen. Als de ceremonie geopend is met een dankgebed drinken we de ayahuasca en wordt gevraagd om je intentie uit te spreken. De ceremonies worden begeleid door muziek  en zijn we als begeleiders aanwezig om je liefdevol te ondersteunen waar nodig. We bieden de ayahuasca in 2 rondes aan. Het is niet verplicht om twee keer te drinken. Ayahuasca geeft zelf heel goed aan of het nodig is om nog een ronde te drinken. We proberen je zoveel mogelijk in je eigen proces te laten. Als we merken dat je wat ondersteuning kunt gebruiken zal iemand van de begeleiding je ondersteunen. Een arm om je heen of een bemoedigend woord kan van enorme waarde zijn tijdens je proces. Belangrijk om te onthouden is dat een ayahuascareis nooit meer is dan dat je aankunt. Na ongeveer 6-8 uur wordt de ceremonie afgesloten. Sommige deelnemers zijn dan nog aan het reizen en zijn vrij om rustig on de ceremonieruimte te blijven liggen. Er zal ook na het sluiten van de ceremonie nog begeleiding aanwezig zijn.

Met welke plantcombinatie werken jullie?
Wij werken met de Peganum Harmala (Syrische Wijnruit) en de Mimosa Hostilis (Jurema). De 2e ronde voegen we ook vaak Accacia toe. De Ayahuasca wordt op een respectvolle manier en vanuit een rituele setting bereid. Dit is noodzakelijk voor een effectieve werking. Alles is 100% natuurlijk. Niet alleen de ingrediënten zijn van invloed op de ervaring tijdens een ceremonie. De energie van de maker, de setting en uiteraard het team van begeleiders zijn van absolute meerwaarde op de reis en de beleving van Ayahuasca.

Ik wil graag een Ayahuasca ceremonie organiseren met een eigen groepje. Kan dit?
Ja, je kunt zeker een Ayahuasca ceremonie organiseren met een eigen groepje. Stuur hiervoor even een berichtje via het contactformulier zodat we contact met je op kunnen nemen over de mogelijkheden.

Is het verplicht om witte kleding te dragen tijdens een ceremonie en moet ik er zelf voor zorgen?
Ja dit is verplicht en je dient zelf voor witte kleding te zorgen. Als je geen witte kleding hebt dan hebben wij dat voor je, wel van tevoren aangeven. We doen dit uit sereniteit en respect voor de ceremoniële setting en onszelf.

Kan ik door Ayahuasca in een “bad trip” terecht komen?
Nee, dat kan niet. Ayahuasca zal je altijd dat geven wat op dat moment het belangrijkste voor je is om inzicht in te krijgen en/of te helen, maar ook nooit meer dan je op dat moment aan kunt. Tijdens je reis kan het soms wel eens intens zijn, maar dan zijn de begeleiders er natuurlijk voor je om je daar professioneel en liefdevol doorheen te helpen.

Kan je na een Ayahuasca ceremonie naar zelfstandig naar huis rijden?
Onze groepsceremonies zijn inclusief overnachting. De volgende dag ben je weer helemaal geland en in staat om terug te reizen of rijden naar huis. Je kunt wel wat last hebben van moeheid, wees daarom graag voorzichtig.  Met dag ceremonies beginnen we vroeg zodat je s avonds veilig naar huis kunt gaan. Wanneer de Ayahuasca is uitgewerkt wordt er ruim de tijd genomen om weer op aarde te komen en wat te eten en drinken. Onze begeleiders testen daarna goed of je weer helemaal in staat bent om te rijden. Veiligheid staat voorop! Kan je niet naar huis rijden dan kan je overnachten.

Wat voor slaapgelegenheid hebben jullie?
Locatie Hoorn: Gedeelde slaapkamers met aparte bedden. Sommige mensen kiezen ervoor om in de ceremonieruimte te blijven slapen, dat mag ook altijd. We hebben geen privé-slaapkamers, als dit iets is dat je op prijs stelt dan graag laten weten.
Locatie Nijmegen: We slapen in de ceremonie ruimte.

Waar zorgen wij voor?
Eten & drinken, schone bedden, matrassen, dekbed, dekens en een kussen. Na de ceremonie zal er in een andere ruimte vers vegetarisch eten bereid zijn, ook hier heb je alle tijd om uit te rusten, rustig na te praten en ervaringen te delen met andere deelnemers en begeleiders. 

Wat moet ik zelf meenemen naar de ceremonie?
We vragen je de volgende dingen zelf mee te nemen: Handdoek, pen en papier (om na de sessie je ervaringen op te schrijven) en evt. een muziekinstrument. Maar wat wij het belangrijkste vinden is een persoonlijk aandenken wat wij tijdens de ceremonie centraal neerleggen als attentie en ondersteuning tijdens je reis. Dit voorwerp kan je na de ceremonie weer meenemen naar huis. (overigens is het niet verplicht om wat mee te nemen).