Soul Retrieval


Sjamanistische Healing voor het helen van Psychische trauma’s


Sjamanen kijken naar de spirituele vorm van een ziekte die zich op emotioneel of fysiek niveau kan manifesteren. Er wordt algemeen aangenomen dat bij een emotioneel of lichamelijk trauma een stukje van de ziel het lichaam ontvlucht om de ervaring te kunnen overleven.

De meeste sjamaanse culturen over de hele wereld geloven dat ziekte voortkomt uit het (gedeeltelijk) verlies van de ziel. We spreken dan van zielsverlies of Soul Loss.

Door Soul Retrieval kan een sjamaan of sjamanistisch practitioner een zielendeel op sporen en de verloren gegane positieve essentie en kracht terug brengen.

Een Soul Retrieval is het terughalen van zielendelen uit de niet alledaagse werkelijkheid, waardoor de heelheid van de ziel herstelt. Ziel betekent in dit geval je essentie en je levenskracht.

De types van trauma die zielsverlies kunnen veroorzaken, kunnen bij elke soort van misbruik ontstaan: seksueel, anderszins fysiek of emotioneel.

Andere mogelijke oorzaken zijn: een ongeval beleven, een oorlog meemaken, slachtoffer van een terreurdaad zijn, tegen onze moraal in handelen, een (natuur)ramp overleven, operaties, verslavingen, echtscheiding of de dood van een geliefd persoon.

Elk voorval dat een shock berokkent kan zielsverlies met zich meebrengen. Maar wat bij de ene persoon zielsverlies veroorzaakt, doet dat niet altijd ook bij een ander.

Het is belangrijk dat we begrijpen dat zielsverlies eigenlijk iets positiefs is. Het is onze manier om pijn te overleven. Als we in een frontale botsing terecht zouden komen is de laatste plaats waar we ons op het moment van de botsing zouden willen bevinden wel ons eigen lichaam.

Onze geest zou zulke pijn niet kunnen verdragen. Onze geest buigt dus op dit briljante zelfverdedigingsmechanisme waardoor een deel van onze essentie het lichaam verlaat zodat we niet de volledige impact van de pijn voelen.

In de psychologie noemt men dit dissociatie. Maar psychologen hebben het er niet over welk stuk van ons nu juist dissocieert en waar dat stuk dan naartoe gaat. In het sjamanisme weten we dat een deel van de ziel het lichaam verlaat en naar een terrein gaat dat sjamanen de niet-alledaagse werkelijkheid noemen. Daar wacht het totdat terugkeer mogelijk is gemaakt.

Hoewel zielsverlies een overlevingssysteem is, is het probleem vanuit een sjamanistisch standpunt gezien het feit dat het zielsdeel dat weggevlucht is meestal niet zomaar vanzelf weer terugkomt. De ziel kan aan het dwalen zijn, of ze weet niet dat het trauma voorbij is en dat het veilig is om terug te keren.

Zielsverlies kan verscheidene symptomen voortbrengen. Een veel voorkomend signaal is wanneer iemand zich niet volledig in zijn lichaam aanwezig voelt, niet levendig en ten volle in het leven staat.

Andere symptomen zijn chronische depressie, zelfmoordneigingen, posttraumatisch stress-syndroom, een zwak immuunsysteem en verdriet dat maar niet wil overgaan.

Verslavingen zijn ook een teken van zielsverlies omdat men externe bronnen zoekt om de lege plekken in zichzelf op te vullen, zij het met verdovende middelen, met eten, met relaties, met werk of door dingen te kopen.