Rouw En Verlies


Alles verandert continu...


De meeste mensen denken bij rouw of een verlies in eerste instantie aan het overlijden van een dierbare. Rouw heeft echter een bredere betekenis. Bij rouwen gaat het om het verwerken van een verlies. In welke vorm dan ook.

Wanneer we de situatie niet kunnen veranderen, worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen

Dit kan bijvoorbeeld zijn het verlies van een geliefde door overlijden of scheiding, verlies van gezondheid, verlies van hoop, dromen, verwachtingen, van een baan, materieel of financieel verlies, verlies van je huis , een toekomstbeeld, alle verborgen en onzichtbaar verlies..

Maar ook een miskraam of een onvervulde kinderwens.

Al deze vormen van rouw en verlies, dienen verwerkt te worden. En niet iedereen realiseert zich dat. Helaas is niet iedereen in staat zonder hulp een verlies te verwerken. En dan biedt rouwbegeleiding of rouwverwerking een uitkomst.

In deze weekendretraite gun je jezelf de tijd om stil te staan bij de levensveranderende gebeurtenis(sen) in jouw leven. Wij zijn een luisterend oor, laten je door Somatisch Traumatherapie emoties voelen en verwerken.

Emoties zijn namelijk de sleutel tot verwerking. Elke emotie moet namelijk doorleefd worden om weer te helen.

Daarbij krijg je ook ademwerk, lichaamswerk en TRE te leren, waardoor je thuis het in gang gezet proces kan doorzetten.

Echte troost is dat je emoties zoals woede, verdriet, depressie, angst, schaamte, walging, eenzaamheid, onmacht, schuldgevoel, ontgoocheling,... er mogen zijn. Dat je ze gaat omarmen en liefhebt.. En niet meer weg stopt onder een tapijtje...

Misschien ben je al in een Depressie beland. Een depressie wordt meestal gedefinieerd als een stemmingsstoornis die langere tijd duurt en die gekenmerkt wordt door symptomen als somberheid, lusteloosheid en desinteresse. Als secundaire kenmerken gelden concentratieverlies, slaapproblemen, moeheid, geïrriteerd gedrag, piekeren, niet meer kunnen genieten, zich leeg voelen en gevoelsarmoede.

Bij ernstiger vormen van depressie kunnen we verschijnselen zien als gewichtsverlies, verminderde eetlust, obstipatie, zelfmoordgedachten of zelfmoordneigingen, sterke gevoelens van waardeloosheid en allerlei vage lichamelijke pijnklachten.

Blijf hier niet mee doorlopen, maar zoek hulp!!

Er is hoop in die donkere tunnel waarin je je nu misschien bevindt... Wij lopen graag een eindje met jou mee, op jouw tempo...

Deze retraite is bedoeld voor een ieder die afscheid en gemis ervaart. Maar ook voor mensen die willen begrijpen hoe het rouwproces werkt, zoals familieleden, vrienden, kennissen enz.

Als jij er graag voor iemand wilt zijn kan het voor jou helpen om te begrijpen hoe het rouwproces werkt. Rouwen is een erg persoonlijk proces en verschilt per persoon. Toch is het goed om de kenmerken van het proces te begrijpen en herkennen. Jouw naaste kan zich de ene dag beter voelen, opgewekt en spraakzaam zijn, en de andere dag somber en stil zijn.