Neurosomatic & Bioenergetic Therapie


nervus vagus de sleutel tot welzijn


Het is een methode die je emoties, je karakter, je lichaamsuitdrukkingen en je spierstructuur met elkaar verbindt om stijve of overbelaste delen van het lichaam los te laten. Het stelt je in staat de emoties en gevoelens los te laten die ziekte en energie blokkering veroorzaken.

Ervaringen van lijden en stress in de loop van je leven manifesteren zich in je lichaam als spanning en lichamelijke klachten. Spanning is een vorm van energie, dus je lichaam heeft een energie-onbalans .

Zenuwen spelen een vitale functie in het menselijk lichaam. De nervus vagus is een van de 12 hersenzenuwen die de hersenen met de rest van het lichaam verbinden. Het is ook de langste hersenzenuw, die van de hersenstam naar de dikke darm loopt.

De diepe ademhaling stimuleert de nervus vagus en helpt het lichaam te ontspannen. Omdat deze zenuw verantwoordelijk is voor de 'vlucht of vecht'-reflex, vermindert het stimuleren van de hartslag en bloeddruk. Dit vertraagt of stopt effectief de stressreactie van het lichaam.

Somatische psychologie is in de loop van de tijd geëvolueerd van de cathartische benaderingen van Wilhelm Reich en Alexander Lowen, die de nadruk legden op een sterke fysieke en emotionele ontlading.

Deze vroege therapeutische modaliteiten behelsden vaak zeer intense en zelfs invasieve benaderingen zoals diepe fascia-massage, triggerpoint-therapie, oer geschreeuw en stressvolle houdingen die je na traumatische ervaring hebt vastgehouden.

Bio-energetische therapie is bedoeld voor mensen die lijden aan angst, fobieën, obsessieve stoornissen, depressie, stress, verlegenheid of onzekerheid. Het kan helpen bij chronische spanningen of spierspasmen die verband houden met moeilijkheden bij het beheersen van emoties zoals woede of angst.

Uiteindelijk kan deze therapie zeer nuttig zijn bij allerlei vormen van somatisatie, waaronder bruxisme (tandenknarsen), lichamelijke onverklaarbare pijn, rugpijn of stijve nek en schouders.

Het kan ook nuttig zijn bij het verwerken van het verdriet dat is veroorzaakt door het verlies van een familielid, een baan of een mislukt project, als je jezelf gedesoriënteerd, verward of ongemotiveerd voelt. Deze methode helpt je om je band met jezelf te herstellen en je levensplan te verduidelijken.

- Elimineert chronische spanningen en spierspasmen

- Leidt energie om in het huidige moment

- Biedt kennis en zelfbewustzijn

- D-Blokkeert de energie van het lichaam

- Geeft onderdrukte emoties vrij en ventileert

Al na 2 weken zijn structurele veranderingen -volume en activiteit- waargenomen bij onder andere:


• PREFRONTAL CORTEX - automatisch gedrag onderdrukken en emoties reguleren, waaronder stress en angst, en empathie vergroten


• ANTERIOR CINGULATE CORTEX - voor focus, zelfregulatie, leren van ervaringen uit het verleden, doelgericht aandacht en gedrag


• ANTERIOR INSULA - lichamelijke sensaties, 'onderbuikgevoel' en empathie


• AMYGDALA - verantwoordelijk voor automatische reacties, inclusief vecht- of vluchtreacties


• HIPPOCAMPUS - veerkracht tegen stress, leren en geheugen